2012. március 26., hétfő

Spórolási tippek: zöld tető

Nem csak szép, ökológiailag hasznos, de még a háztartási költségeket is csökkenti!

Az élő növények építészeti alkalmazása már az ókorban elterjedt. Legismertebb zöldtető a babilóniai függőkertA növényzettel telepített tetők/zöldtetők hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez.
Az évek során változott az élő növények építészeti felhasználásának népszerűsége. Nyugat-Európában az épületfizikai és az ökológiai előnyök miatt az 1980-as években kezdett elterjedni a zöldtetők és a zöldhomlokzatok alkalmazása. Ma már világszerte alkalmazzák, hiszen növényzettel telepített tetők/zöldtetők hozzájárulnak a környezeti terhelés csökkentéséhez.

Napjainkban két típusa ismert:

Extenzív: Ebbe a típusba tartozó tetőkertek könnyű szerkezetűek, a talajréteg legkisebb vastagsága 6–8 cm. Nemcsak lapos, hanem akár 33 százalékos lejtésű tetőn is kialakíthatóak, esetükben általában nincs szükség a tetőszerkezet megerősítésére. A szélsőséges környezeti hatások miatt csak szárazságtűrő, kis méretű, önfenntartó növényfajokat lehet rá telepíteni. Leggyakrabban telepített növények: a varjúháj (Sedum sp.), a kakukkfű fajok (Thymus sp.) és molyhos madárhúr (Cerastium tomentosum). Az ilyen tetők nem igényelnek rendszeres gondozást, öntözést, ezért fenntartási költségük alacsony.

Intenzív: Az ide tartozó tetőkertek talajrétege minimum 20cm. Csak a lapos vagy igen kis lejtésű tetőkön alakíthatóak ki. A vastagabb talajréteg miatt megerősített tetőszerkezetet igényel. Ezekre a kertekre jellemző a virágágyásokkal, bokrokkal, esetleg kisebb facsoportokkal díszített gyep. Szükség van a rendszeres ápolásra, tápanyag-utánpótlásra. Az intenzív tetőkerteket emberi tartózkodásra, pihenésre szánják.
Forrás

Zöldtető kialakításának előnyei:
  • Csökkentik az épületek hőveszteségét, de nyáron a kipárolgás következtében mérséklik a hőterhelést is, tehát csökken a klimatizálás jelentősége.
  • Felületük port köt meg, oxigént termel, és tompítja a környezeti zajterhelést, a növényzet vízmegtartó képessége egyre kiemeltebb a csapadékvíz késleltetett elvezetése és jelentős részének megkötése szempontjából, mellyel a zöldtetők városi árvízvédelemben játszott szerepe felértékelődik.
  • Az elkövetkező évek építkezési szokásai hosszú távra meghatározzák hazánk környezeti állapotát.
Zöldtető kialakításának hátrányai:
  • A szigetelés sérülésekor a javítás a hagyományos tetőhöz képest bonyolultabb a tetőt fedő talajréteg és vegetáció miatt.
  • Az intenzív zöldtetők létesítése és fenntartása olykor igen költséges, és csak magas ingatlanárak esetén lehet kifizetődő, például a szomszéd telken létesített kerthez képest.
  • Kárt okozhat, ha nem gondozzák, például nem metszik a futónövényeket. Ha a lehulló levelek és gallyak miatt az eresz és a lefolyó eltömődhet.
  • A nem megfelelően rögzített támrendszerbe, vagy a túl buja hajtásrendszerbe az erős szél belekaphat, és letépheti azt, így sérüléseket, anyagi károkat okozhat.
Forrás

Eathouse - ehető növényekkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése