Készítsünk nyári hűsítő vitaminbombát bodzabogyóból!
 |
Kép: publicphoto.org |
A bogyóba fordult fekete bodza magyar népgyógyászatban és az étkezésben egyaránt használt,
magas A-, B-, és C-vitamin (C-vitamin tartalma duplája a citrusféléknek) tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a légutakra, vese- és vértisztító, valamint frissítő hatása is van.
Szirup elkészíthető mézzel vagy cukorral. Ízesíthető továbbá citrommal és fahéjjal.

A megtisztított bogyókat
kesztyűben, vagy villa segítségével leszemezzük, majd mossuk át újra. 1kg bogyót
min 2kg cukorral főzzük, víz nélkül, amíg a bogyók szét nem esnek. Ezt követően átpasszírozzuk (a magját nem használjuk fel!), hozzá adunk
1dl vizet, a reszelt citrom héjat, és amikor már forrt, hozzáöntjük a citrom levet, és 10g aszkorbin savat.
Forrón üvegekbe töltjük, és
száraz dunsztba helyezzük.
Fontos tudnivalók
Ízlés szerint, hígítva fogyasszuk.
A bodzabogyó
csak főzés után ehető mivel nyersen hasmenést, gyermekeknél pedig hányingert okozhat.
A bogyókból készíthető leves, lekvár, bor, pálinka is.
Természetes színező anyagként is használható, a passzírozásból visszamaradt anyagot használhatjuk ilyen színezőként.
Fontos, hogy a
gyalogbodza nem használható étkezési célokra mivel mérgező. A növény felismerhető álló terméséről és virága színesebb a fekete bodzáénál.
Forrás:
1.,
2.