2012. április 11., szerda

Meseovi Pázmándon

A Meseovi program az első hazai earthship project a pázmándi Mesefalu közösségben.

"Annak a közös elhatározásnak és környezettudatos szemléletnek köszönhetően kezdődött ez a program, amely szerves része a Mesefalu programnak, melyben olyan közösségi épületek, házak, lakóhelyek épülnek, amelyek alapanyaga természet és környezetbarát. Ennek az elköteleződésnek egy következő fokozata, hogy a leendő építmények minél több olyan anyagot tudjanak felhasználni, ami máshol hulladék, vagy épp kidobnák."

A Pázmándi Meseovi látványterve Takács Ferenc  készítette, és ő a projectvezető is egyben.
"Takács Ferenc (Fecó) elgondolása, terve alapján és nagy részben kétkezi munkájának eredénye lesz a létesítmény helyiek, főleg az Óvoda vezetése, a szülők és más helyi segítők aktív közreműködésével."
"A szabadtéri aréna, körülötte a játékházakból álló kis falucska iskolapéldája lesz a természettel harmóniában lévő közösségi térnek, az alternatív (földház jellegű) építkezésnek, az anyagok újrahasznosításának és az ökológiai lábnyom minimalizálásának."

"Magyarországon 35-40 ezer tonnányi autó gumikerék kerül forgalomba egy évben. Mivel környezetszennyező anyagról van szó a kereskedők csak komoly terhek mellett szállíthatják el az égető telepekre. A gumiabroncsok elégetése semmilyen szempontból nem tekinthető környezetbarát megoldásnak, így mindenki jól jár, ha ez a hulladék más formában kap szerepet. Az earthship házak esetén a falak legfőbb alapanyaga nem más, mint a használt gumiabroncs. "


"Ugyanez történik a PET palackokkal is, amelyek beépítésre kerülnek. A falubeliek hordják az anyagokat, az eleinte kétkedő hangok is fokozatosan elismerésbe fordulnak, ahogyan kibontakozik a kép."

"A közhasznú munkások rendszeresen dolgoznak Fecó keze alatt, s időnként jön a szükséges, önkéntes gépi segítség is. Lassan kibontakozik az összefogás, amint mind kézzelfoghatóbbá válik a munka értelme és megjósolható sikeressége. Eddig sikerült tartani a "0 ft költségtervet", ami a létesítmény már elért állapotához képest máris figyelemre méltó."

Kísérjük figyelemmel az óvoda épülését, és a Mesefalu közösség munkásságát az Offgrid blogon!

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése