2012. április 23., hétfő

Alternatív szerek mos(ogat)áshoz

Egészségesebb életvitel egyik sarokpontja a méregmentes háztartás, melynek eléréséhez többek közt ki kell iktatni a foszfátos mosószereket, öblítőket és a mosogatószert is.
Ha szétnézünk a mosogatószer piacon, azt láthatjuk, szinte mindennek az összetevői közt ott virít a sodium laureth sulfat, natrium laureth sulfat, amik a habosságért felelősek, és amik a májban lerakódó mérgek. Érdemes tehát megvizsgálni és hatóanyag kereső segítségével kielemezni a habzós-extra zsíroldó mosogatószereket.
De akkor mivel mosogassunk? Íme pár lehetséges alternatíva!

- Mosószóda -

Állóvizes mosogatásnál a már nagyjából leöblített edényekre a por alakú szódát, és fel kell engedni meleg vízzel. Az öblítővízbe pedig fél deci ecetet kell önteni, ami semlegesíti a mosószódát. Ha extra zsíros érzetű edénnyel kerülünk szembe, akkor a meleg vízbe mártott mosogatószivacsot még a mosószóda porban is megmártjuk, azzal sikálva a zsíros részeket. Ezt esetenként többször ismételve.
Mikor a nedves kezünkkel érintkezik a mosószóda, melegséget tapasztalhatunk, mivel ez egy exotherm anyag, egy gyenge lúg. Vízzel, nedvességgel érintkezve melegszik. Semmi problémát nem okoz, az enyhén kellemetlen érzeten kívül, amit kb. a tizedik eset után már megszoktál.
A bőr a vegyszeres mosogatás után mindig kiszáradt, a mosószódától nem annyira.

- Mosószappan -

Nem igazán jó állóvízben mosogatni. Még reszelve és feloldva sem az igazi. Az edényeket tisztára mossa, le is lehet öblíteni, de mikor kezd a víz hűlni, akkor már zsíros érzete lesz mindennek. Folyóvízben érdemes tehát alkalmazni, viszont a habzás nem lesz akkora, mint a vegyszeres mosogatókkal.
Hozzávalók:
    5 (2.5) liter víz
    1 (0.5) kg marószóda (NaOH)
    3 (1.5) kg zsiradék (tiszta disznózsír)
    1 (0.5) liter étolaj
    1 (0.5) kg fehér liszt

Elkészítés:
Az öt liter vízben feloldjuk az egy kiló marószódát, állni hagyjuk egy napig az oldatot. Másnap állandó kevergetés közben hozzáadjuk a 3 kiló zsiradékot, az egy liter étolajat és az egy kiló fehérlisztet. Addig keverjük a készítményünket ameddig elszappanosodik, szép sárga színű szappan lesz. Elég hamar elkészül a szappan, nem lesz semmi plusz folyadék (mint amikor főzik a szappant kint a nagy üstben). Amikor elkészült, a szappan masszát kiöntjük egy asztalra, amire vizes rongyot tettünk, elnyújtsuk, tetszés szerinti vastagságra. Egy napig száradni hagyjuk, utána feldaraboljuk (kockákra vágjuk).
Forrás
- Mosógél -

Hozzávalók:
   100-150 gr mosószappan
   100 gr mosószóda
   40-50gr bórax
   illóolaj

Elkészítés:
A lereszelt szappant 2 liter forrásban lévő vízben feloldjuk, majd 3 l vizet adunk hozzá és újra forraljuk. Ha forr hozzá keverjük a szódát és a bóraxot. Fedeles vödörbe töltjük, mert ha kihűl kocsonyásodik. Végül csepp illóolajat adunk hozzá.
Forrás
- Mosózselé -

Használható folyóvizes és állóvizes mosogatáshoz is. Praktikus megoldás, ha higítva, adagolós flakonba téve és a szivacsra adagolva használjuk.
- Hamulúg -

A forrázott, azaz gyengébb hamulúggal ugyanúgy hatásos, mint a mosószódával. A mosogató edényembe 3 dl-t kell rakni. Használata megegyezik a mosószódával. Ha extra szennyeződés van, akkor forrázott hamuba kell mártani a szivacsot, és súrolni.
- Öblítés -

Az öblítős víz mindig legyen savas. Az ecet minden háztartásban megtalálható, almaecet is jó. Ha nem szereti valaki a szagát, akkor két evőkanál citromsavat oldjon fel az öblítővízben. Ez akármelyik élelmiszerboltban is kapható, de háztartási üzletben vagy patikában nagyobb kiszerelésben olcsóbb.
Feloldva vízben, a ruhaöblítő helyére is lehet önteni, a ruha nem lesz még véletlen sem ecetszagú. Egy literes flakonba tegyünk egy evőkanál citromsavat, langyos vizet, és 10 csepp jó minőségű illóolajat. Ezzel lesz némi illata is a ruháknak.

- Mosogatógép -

Mosogatógépe használata esetén a mosószóda és az ecet kiválóan alkalmazható. A mosószóda 40 °C felett kiválóan oldódik, és vízlágyítóként is funkcionál. Esetleg hamulúggal erősítenék a hatásfokán. Ezek a szerek a mosógépben és mosogatógépben egyaránt  jól működnek. Viszont ugyanúgy célszerű előmosogatni, azaz a darabos szennyeződésektől megszabadítani az edényeket.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése