2012. május 19., szombat

Bodza receptek és hatásai

Itt az ideje a bodza áldásos hatásait élvezni
Mivel május, június környékén  érdemes a bodza virágát gyűjteni, érett bogyóit pedig az augusztus-szeptemberi időszakban. A virágzat szedését akkor kell elkezdeni, amikor a virágok kinyíltak és a középsők még bimbósak.  Érdemes a bodza virágzatát  száraz időben gyűjteni, mivel a nedves virágok szárítás közben megbarnulnak.

Gyűjtési tudnivalók
A gyűjtéshez a napsütéses déli, kora délutáni órák a legalkalmasabbak.
A bodzapezsgő (szörp, bor, tea) készítéséhez mindig egészséges, friss, fiatal virágzatot gyűjtsünk. Barna, láthatóan öreg virágok nem legyenek rajta. A virágzatot közvetlenül az elágazások kezdeténél csípjük le a növényről, s ne nyomjuk össze, ne tároljuk lezárt műanyag zacskóban, ahol befülledhet. A gyűjtött virágzatokat frissen, a legrövidebb időn belül használjuk fel. Forrás

Bodzaszörp az édesszájúaknak
Hozzávalók:
  • 2 l víz
  • 15-20 bodzavirág
  • 2 citrom
  • 1,80 kg fruktóz (vagy 2 kg kristálycukor)
  • 5 dkg citromsav
Elkészítés: Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, és akkor a legértékesebb virágpor is rajta marad. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a fruktózzal (vagy cukorral) és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.

Frissítő limonádé a nyári napokra
A limeból és citromból elkészített limonádédba tegyünk egy-két bodzavirágot, s hagyjuk benne pár órára. A vastag zöld száraktól szabadítsuk meg!
Érdekes muskotály ízt kölcsönöz az italnak, az összes gyógyító hatásával együtt.

Bodzavirág palacsintatésztába reggelihez
Keverjük be a az átlagosnál sűrűbb palacsintatésztát. Mártsuk bele a virágot és és így süssük ki. Mikor még forró szórjuk meg egy kis fahájjal.
Forrás
Bodzapezsgő ünnepléskor
Hozzávalók:
  • 15-20 db méretes virágzat,
  • 4 db citrom,
  • 2 ek. (30ml) fehér borecet,
  • 700g kristálycukor.
Elkészítése: Forraljunk fel 4 liter vizet, majd öntsük egy nagy edénybe. A meleg vízhez adjunk 2 liter hideg csapvizet, így összesen 6 liter víz lesz az edényben. A vízbe keverjünk 700g kristálycukrot és oldjuk fel. Tegyük bele a bodzavirágzatot úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba. Adjunk a vízhez 2 evőkanál (30ml) fehér borecetet és 4 megmosott citrom lereszelt héját. Az edény tartalmát alaposan keverjük össze és fedjük le fedővel. Másfél-két nap elteltével az edény tartalma erjedni kezd (borélesztővel a folyamat segíthető). A folyadékot további 4-5 napig erjesszük, majd szűrjük le.
Töltsük vastagfalú, erős, jól záródó csatos üvegekbe. Hűvös helyen tároljuk, akárcsak a valódi pezsgőt. Hónapokig eláll. Jól lehűtve, esetleg jégkockával, citromkarikával szolgáljuk fel.

Tippek: A bodza pezsgő készítéséhez a reszelt citromhéj mellett reszelt narncshéjat is adhatunk (2-2 db). A borecet helyett borkősavat is használhatunk (a fenti mennyiséghez 30g), vagy a citromok levét is belefacsarhatjuk (2 db).
Forrás
Bodza-citromfű-menta ital

Hozzávalók:
  • 1 citrom
  • 0,5 doboz citrompótló vagy citromsav
  • víz, amekkora a befőttesüvegünk (5l)
  • 30 dkg cukor
  • sok menta
Elkészítés: A vizet a cukorral felforraljuk, majd a citromot felkarikázzuk és a befőttesüvegbe tesszük a megmosott mentaágakkal és a citrompótlóval együtt.
Ráöntjük a forró cukros vizet, letakarjuk, és egy napot állni hagyjuk. Forrás

A bodza kérge vagy a gyökér kérge felhasználása
 A kérget és a gyökeret is frissen kell használni. Használjunk 5 ml kérget vagy gyökeret fél csésze, forrásban lévő vízhez. Ne igyunk többet egy nap, mint egy csészével, és egy alkalommal csak egy kortyot fogyasszunk.

Hatása:
Nátha, orrfolyás és torokfájás tüneteinek, láz csökkentésére, valamint fertőzések kezelésére is használták.
Hatékony méregtelenítő, és úgy vélik, hogy segít az olyan fertőzések tisztításában, mint a pattanások, kelések és bőrkiütések.
Felhasználják a bodzát a bőrre, mint általános vérzéscsillapítót.
Gyógynövény-kezelésként használják székrekedés esetében, vízhajtóként, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségét tekintve is.
A bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet és növeli az alacsony sűrűségű lipoproteint, más néven „rossz koleszterint".

A bodza öregedés-gátló tulajdonságokkal is rendelkezik.
Gyógynövényként is használják, immunrendsze-erősítő. A fekete bodza ösztönzi az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, melyek influenza-szerű tüneteket okoznak. A fekete bodza antioxidáns és immunrendszer erősítő tulajdonságai jótékony hatást gyakorolnak a test normális reagálására az A és B vírusok által okozott influenzával szemben. A bogyók, mint a legtöbb bogyós növénynél, tele vannak antioxidáns flavonoidokkal.
A bodza tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek ismertek a szabad gyökök semlegesítési tevékenységeikről az egész keringési rendszerben.

Kellemetlen mellékhatásai is lehetnek!
A  nyers bogyók hányingert és/vagy hányást is okozhatnak.
Egyesek szédülésről, kábulásról számoltak be, amikor hashajtóként használták a bodzát.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése