2012. május 18., péntek

Vegyszermentes rovarriasztók

A tavaszi és nyári "megszállók" ellen íme pár praktikus megoldás, ami kíméletesen bánik el a betolakodókkal és egészségünket sem károsítja különböző mellékhatásokkal.
- Szúnyogriasztó -

Alkalmas növények: a babér, levendula, fokhagyma, bazsalikom, oregánó, menta, citromfű vagy a dió. Érdemes fűszernövényként termeszteni ablakpárkányon cserépben vagy a bejárat/ tornác közelében a földben ültetni. Védekezés kívül-belül >>

Ha ezek illóolajait párologtatjuk, tinktúráit használjuk vagy csak egyszerűen néhány levelet (általában dió vagy babér) dobunk a parázsba védelmet nyerünk ellenük. Egy régi petróleumlámpát is megtölthetünk szúnyogriasztó olajjal a cél érdekében.
Szúnyogok elleni védelemről részletesebben itt olvashattok.

- Legyek esetében -

Hatékony megoldás a levendula-, eukaliptusz- és cédrusillat, ezért a lakásban ezt párologtassuk. Mosásnál ha az öblítő vízében hasonló illóolajakat teszünk a kiteregetett ruhákat a legyek elkerülik.

Igen egyszerűen házi légypapír is készíthető: élénkszínű kartoncsíkra kenjünk mézet vagy a csíkot mártsuk sűrű cukorszirupba. A csíkot hasonló módon lógassuk fel ahogy a szintetikus változatával is tennénk.

- Hangyák ellen -

Használjunk a felmosóvízben boróka és levendula tinktúrát, sajnos a hatásos fokhagyma az nekünk is kellemetlen. Ha megtaláljuk hol jönnek be a házunkba zárjuk el az útvonalat a fenti illóolajak által átitatott vattakoronggal vagy ha írtásba gondolkodunk akkor porcukor-sütőporos keverékkel , ami a királynőt is megöli. Ugyanez a hatás elérhető borsav, cukor és víz keverékével is.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése