2012. május 28., hétfő

Joghurt házilag

Egészséges, olcsó és adalékanyagoktól mentes!

Hozzávalók:
1 liter tej (nem tartós)
1 doboz élőflórás joghurt


Elkészítés:
A tejet kéz melegre langyosítjuk , hozzákeverjük az élőflórát, tovább langyosítjuk, majd csavaros üvegekbe töltjük. Következő lépésben lábasban vizet melegítjük,  és beleállítjuk a már lezárt joghurtos üvegeket, úgy, hogy kb. a nyakukig érjen a víz (célszerű nagyjából hasonló méretű üvegeket választani). Így hagyjuk kihűlni.
A melegítős műveletet esetleg meg lehet ismételni még egyszer. Ha este elkészítjük, reggelre finom joghurtunk van. A dolog ezek után elviekben már önfenntartó, tehát mindig csak tejet (vagy egyszer egy tehenet) kell vennünk és gyárthatjuk a joghurtot otthon.

Fogyasztás előtt a joghurtot tiszta textílán átszűrjük, a ruhában maradt részt "görög" joghurtnak is nevezik. A flóra fennmaradását pedig tej utántöltéssel kell biztosítani!

- Hasznos tudnivalók -
A baktériumok (élőflóra) szaporodásához optimálisan 40°C körüli hőmérséklet kell, ennek biztosításához használhatjuk a sütőt, meleg vizet, vagy textíliát. Utóbbi a leglassabb (1-2 nap), de a legkevesebb munkával és energiával jár! Nyáron természetesen a Nap erejét is használhatjuk.
1-2 teáskanál cukorral meggyorsíthatjuk szaporodásukat.
A baktériumok a tejcukrot lebontják (ezért tejcukor/laktóz-érzékenyek is fogyaszthatják) és savanyítják, megalvasztják a tejet. A képződő tejsav tartósítja, míg az acetaldehid a jellegzetes ízét adja a joghurtunknak.

Az így elkészült joghurtot fogyaszthatjuk magába, saját készítésű zabpehellyel  vagy salátával.

Uborka saláta recept 
A "görög" joghurthoz tejfölt is adhatunk 2/3 joghurt, 1/3 tejföl arányban. Az uborkát lereszeljük, sózzuk, pihentetjük, majd kinyomkodjuk. A joghurtot kissé sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint fokhagymát, meg esetleg pár csepp citromlevet keverünk hozzá. Mindezt elegyítjük az uborkával és kevés olívaolajjal díszítve tálaljuk.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése