2012. május 11., péntek

Testápoló receptek

Íme pár recept, ami alapján elkészíthetjük saját "testápolónkat"!


Joghurtos testápoló

Keverjünk össze egy pohár (1,5-2 dl) natúr joghurtot egy kanál mézzel, egy kanál olívaolajjal, pár csepp citromlével.
Az olívaolaj összetétele nagyon hasonlít a bőr saját zsírjainak összetételére, ezért könnyen, gyorsan szívódik fel, és eljut a mélyebb rétegekig is. Az olívaolaj igen sok A-, D-, E-vitamint és béta-karotint tartalmaz. Ezeket természetes bőrszépítő vitaminnak is hívhatnánk, ugyanis valamennyi több jótékony kozmetikai hatással is rendelkezik. Például hatékony antioxidánsok: elpusztítják a szabad gyököket, ezáltal védik a bőrt az öregedéstől.
Fűszerolajakat (kamilla, rózsa, stb.) tetszés szerint használhatunk az illatosításhoz. Hűtve 2-3 napig áll el.

Kókuszolajos testápoló

Keverjünk össze egy evőkanál hidegen sajtolt kókuszolajat 2 evőkanál szezámolajjal, 50 g kakaóvajjal, és 10 g felolvasztott méhviasszal. (Utóbbi tűzhelyen, kis lábosban felolvasztható.)
A masszát alapos összekeverése után kis, zárható edényekbe töltsük. Naponta használható.
A kókuszolaj az egyik leghatásosabb testápoló. A természetes olaj antioxidánsokban gazdag, telített zsírjai a száraz bőrt hatásosan hidratálják, és gátolják kiszáradását. Az olaj a repedezett talpat, a sarkat is puhává varázsolja. Sőt, a gombás fertőzések ellen is védelmet nyújt!

Kakaóvajas testápoló

100 g kakaóvajat melegítsünk fel folyékony állagúvá, öntsünk bele olívaolajat, illetve igény szerint illóolajat is. Az olívaolaj lágyabbá, hígabbá teszi a terméket. A kakaóvaj fele helyettesíthető sheavajjal is, ez még nagyobb hidratálást ad, és gyógyhatású is. Az összekeverés után kis edényekbe töltve hagyjuk megdermedni.
Forrás

Száraz könyökre 

A banános-túrós krém a száraz könyök ápolója. Három evőkanálnyi túrót keverjünk pépesre egy banánnal. A pépet osszuk két tálkába, és negyedórára tegyük bele a könyökünket. Az érdes, hámló és repedezett bőrt táplálja, simává teszi.

A tejfölös-reszelt tormás krém hámlasztja a legfelső bőrréteget. Ha érdes a bőrünk a karunkon, combunkon, ez a pakolás eltünteti az elhalt hámréteget, élénkíti a vérkeringést. Viszont ha érzékeny a bőrünk, ezt a fajta pakolást felejtsük el!

Dekoltázsra

A reszelt alma és a tejszín vagy tejföl keveréke ránctalanít. Nyakra, arcra, dekoltázsra kiváló, nyugtató hatású. Egy negyedóra múltán langyos vízzel mossuk le.
Forrás
Allergiát okozhat!
A házilag készített bőrápoló szerek is allergiát okozhatnak, ezért mindenképpen próbáljunk ki belőle egy csöppnyit az alkarunk belső részén. Hagyjuk rajta körülbelül 20 percig, és ha a bőr bepirosodik, akkor semmiképpen se használjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése