2012. május 27., vasárnap

Ehető virágok gyűjtése, fogyasztása, tárolása

Kép: arenaflowers.com

- Gyűjtés -
Forgalmas utak mentén szedett virágok nem alkalmasak a fogyasztásra.  Ne együnk  virágárustól vagy csemetekertből szerzett virágokat!
Szedjünk kinyílt virágokat, a bimbós vagy elnyílt virágok nem megfelelőek. Azokat hűvös, korai órákban a legideálisabb leszedni.
- Fogyasztás, tárolás -

Csak olyan virágokat fogyasszunk el, amelyek eredetét ismerjük és biztosak vagyunk benne, hogy nem lettek kemikáliákkal kezelve. Csakis akkor fogyassza el a virágot, ha biztosan ehető. (Attól, mert egyes virágokat tányérra tesznek, nem azt jelenti, hogy ehetőek is.)
Kizárólag kis mennyiségben használjuk őket, különben emésztési problémák jelentkezhetnek.

Allergiát okozhat!
A legtöbb, ehetőként feltüntetett növénynek csak a szirmai fogyaszthatóak. Távolítsuk el a bibét, a porzószálakat, valamint a csatolt csészeleveleket.
A virágok íze az évszak és a termési terület függvényében változhat.
Ha szedés érdemes vágja le a csészelevelekkel együtt vízbe tenni a virágokat. A hűtőben is tárolhatjuk őket nedves papír-törlőkendőbe tekerve.
Forrás
- Felhasználás -
Virágcukor:
Válogassunk össze néhány illatos ehető virágot, mint pl. a levendulát, adjunk hozzá némi szárított narancsot, és tegyük bele egy üveg cukorba egy vanília rúddal együtt, az üveget jó szorosan zárjuk le, majd hagyjuk így két hétig. Utána bármilyen süteményhez vagy teához felhasználhatjuk.
Készíthetünk levendulás cukor, amikor szárított levendula virágot teszünk egy üvegbe porcukorral keverve és lezárva pár hét alatt összeérleljük, de rózsás cukrot is készíthetünk.
Kép: blog.freepeople.com
Virágos jégkocka:
Tegyünk apró kis virág darabokat a jégkocka tartóba, öntsük, fel vízzel majd helyezzük el a fagyasztóba.

Rózsazselé:
Egy rozsdamentes edényben felforralunk 2 pohárnyi vízben 2 pohárnyi rózsaszirmot egy fél pohár cukorral, majd kis lángon kb. 5 percig főzzük (1 pohár = 2 dl). A tűzről levéve, néhány órát (legjobb, ha egy éjszakán át) lefedve állni hagyjuk.
Ezután a szirupot leszűrjük, majd rozsdamentes edénybe öntve hozzáadunk egy pohár fehér szőlőlevet és 5 dkg gyümölcspektint (por). 1 percig hevesen forraljuk, majd adunk hozzá 3 pohárnyi cukrot, jól elkeverjük, majd ismét hevesen forraljuk egy percig.
Amikor levesszük a tűzről négy kisebb, előzőleg kiforrázott, tiszta, jól záródó csavaros üvegbe öntjük. Tehetünk az üvegekbe néhány jellegadó virágszirmot is. Szorosan lezárjuk az üvegeket, majd hagyjuk lehűlni. Hűvös kamrában tárolhatjuk.
A már felbontott zselét hűtőben tartsuk és néhány héten belül használjuk fel. Itt is tehetünk bele levendulát, körömvirágot vagy más ehető virágot.

Rózsavíz >>

Természetesen az ehető virágok nagy része nyersen és salátának elkészítve is fogyaszthatóak.
A témával kapcsolatban bővebb információt itt találhattok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése