2012. május 21., hétfő

Spórolási tippek: víztakarékosság


- Használjuk mértékkel -
Tisztálkodáskor
  Egyik nagy vízpazarló eszközünk az angol WC. Ha tartályos, alakíttassuk át vagy cseréljük ki víztakarékossá. Praktikus megoldás ha vízzel teli PET palackot helyezünk a tartályba. Aki teheti, építsen komposztáló toalettet!
  Mosdjunk, vagy zuhanyozzunk minden nap. A bőrünknek árt, ha mindennap kiázik a kádban.
Ha télen zuhanyzás helyett mégis veszünk egy jól eső meleg fürdőt, a kádból a vizet ne eresszük le azonnal, így az leadja a maradék hőt így melegen tartva a fürdőszobát. Télen látogassunk el fürdőinkbe! A világon nálunk találhatóak talán a legszebb termálvizes fürdők!
  Fogmosáskor használjunk fogmosó poharat, és csak akkor nyissuk meg a csapot, ha tényleg szükséges.

A lakásban
  A mosó - és a mosogatógépet mindig akkor indítsuk be, ha már tele vannak!
  Ügyeljünk a lakás tisztaságára, hogy kevesebbszer kelljen felmosni!
  Ne mosogassunk folyóvízben. Folyóvizet csak az öblítésnél érdemes használni, ott is csak mértékkel! Érdemes először a kevésbé szennyezett poharakkal kezdeni a mosogatást, haladva az egyre piszkosabb edények felé.
  Amennyiben a mosást megtelt mosógéppel indítjuk el, úgy spórolhatunk vizet, áramot és mosószert egyszerre!

A ház körül
  Gyűjtsünk esővizet a locsoláshoz, autómosáshoz! A növények öntözésére az esővíz remekül megfelel.
  Az így begyűjtött víz locsolásra, kültéri tisztításra is használható, de szűrés és tisztítás után akár mosásra, fürdésre is használható!
A locsolást este vagy kora reggel végezzük el a kertben, így nem érhetik égési sérülések növényeinket és a párologtatás alacsonyabb a hajnali és esti órákban.
  Klímánknak megfelelő növényeket ültessünk a kertbe! A ma divatos gyepek hatalmas mennyiségű vizet kívánnak, és ennek nagy részét elpárologtatják! Árnyékoljunk növényeinkkel. Például egy hársfa, vagy diófa árnyéka, kiválóan hűsíti a házat nyáron, az alatta lévő növényeket kevésbé kell locsolni.
  Konyhakertünkben alkalmazzunk zöld mulcsolást. Ezzel a módszerrel vegyszerek nélkül tarthatjuk távol a gyomokat és a növények vízháztartása is javul.

- Ne mérgezzük -
  A vizek tisztaságának megőrzése érdekében a mérgező anyagokat: gyógyszert, permetszert, oldószert, háztartási vegyszereket, vagy ezek kiürült flakonját, dobozát helyezzük el a megfelelő gyűjtőhelyeken. A talajvízbe oldódó mérgeket előbb-utóbb víz vagy étel formájában elfogyasztva magunkat mérgezzük meg.
  A lejárt gyógyszert a patikákban kihelyezett gyűjtőedénybe kell elvinni!

 Így módon a háztartás vízhasználata harmadára csökkenhet!
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése